Så skapar du en bra arbetsmiljö

 

Idag är det många av oss svenskar som jobbar hemifrån på del- eller heltid. Att ha en bra arbetsmiljö underlättar mycket, både för att jobba bra och för att det ska vara roligt att arbeta. Lägg tid på att skapa en bra arbetsmiljö, och du kommer få igen tiden många gånger om. En bra arbetsmiljö hjälper dig att arbeta mer effektivt.

Din arbetsmiljö

Under coronapandemin är det många svenskar som behövt jobba hemifrån, vare sig de vill det eller inte. För vissa är det en positiv upplevelse: De kan arbeta mer koncentrerat och de tycker att det är skönt att kunna vara hemma. För andra har det varit svårt att få så mycket gjort, de har haft barnen hemma eller så har de saknat arbetskamraterna. För många personer är det både positivt och negativt att arbeta hemifrån. Om du bor på en mindre ort som Åsele eller Arvika, kan ett arbete hemifrån vara din möjlighet att bo kvar.

En riktigt arbetsplats

För att kunna arbeta eller studera väl behöver du ha en riktigt arbetsplats. Om du har möjlighet skapar du ett hemmakontor där du rent av kan stänga dörren om dig. Oavsett storlek på din bostad behöver du ha ett skrivbord och en bra stol. Testa olika stolar tills du hittar en som du gillar. Se till att dina ben inte rör i skrivbordet – då kommer du aldrig att kunna arbeta riktigt bekvämt. Du behöver kunna sitta bekvämt, men inte så bekvämt att du ”somnar”. Vid din arbetsplats behöver du ha en bra skrivare, gärna med scanner, och allt kontorsmaterial som du kan behöva. Det är onödigt att du skrivit ett större arbeta, skriver ut det och sedan inte kan häfta ihop arbetet. Låt inte tiden gå åt till småsaker som att hitta häftstift, kuvert eller en lagom lång linjal.

Håll skrivbordet rent

På ditt skrivbord ska du ha plats för din dator och för papper, ett litet pennskrin och din datorskärm. Inget mer. Allt annat ska finnas i lådor eller i bokhyllan. Låt var sak ha sin plats och lägg alltid tillbaka sakerna, mapparna eller kontrakten. Då kommer du alltid till ett rent skrivbord när du ska börja arbeta och kommer lättare att arbeta effektivt. Se också till att sladdar ligger längs med väggen och att de inte stör dig.