Så får du ditt drömjobb

Att få jobb på det där coola kontoret i stan kan kännas som en omöjlighet. Många låter sina drömmar bara vara drömmar och stannar kvar på jobb eller utbildning de egentligen inte trivs särskilt bra med. Men för att din dröm ska gå i uppfyllelse krävs det en del och i det här inlägget får du några tips på hur du faktiskt kan få ditt drömjobb.

CV och personligt brev

För att ens få komma på intervju på ditt drömföretag krävs det att ditt CV och personliga brev passar in på vad de söker. Det gäller både erfarenheter, utbildningar och din personliga profil. När du sätter ihop ditt CV är ett tips att lyfta de erfarenheter som är användbara för den tjänst du söker. Om du söker jobb på Swedbanks huvudkontor är det kanske inte relevant att ta med när du sommarjobbade i en kiosk i tonåren. Lyft istället de utbildningar och arbetslivserfarenheter som är relevanta.

I ditt personliga brev ska det främst framgå varför du söker den tjänst du söker och varför du passar för tjänsten. En kort introduktion på vem du är räcker för att de ska bli nyfikna på att träffa dig. Om du är osäker på hur du ska bygga upp ditt personliga brev finns det personligt brev exempel du kan använda dig av för att få inspiration och se hur ett personligt brev ska se ut.

Använd dina kontakter

Alla har inte ett stort kontaktnät. Men om du har ett så se till att utnyttja det. Det kan räcka med att du är i en kompiskrets och nämner det företag du vill jobba på och en person lägger det på minnet för att sedan bli påmind om att du är intresserad av det företag din kompis jobbar på. Du kan också utöka ditt kontaktnät på internet med hjälp av till exempel linkedin som är ett sätt för både arbetsgivare, arbetssökande och arbetstagare att ha ett kontaktnät. Där kan du också följa det företag du är intresserad av och se när de lägger ut nya tjänster.

Internet närvaro

Ett annat sätt för att få ditt drömjobb är att utöka din närvaro online. Många rekryterare googlar ditt namn eller kollar in dina sociala medier om du har dem länkade. Du kan göra en hemsida som innehåller din portfolio, tidigare erfarenheter och andra relevanta bedrifter arbetsgivare kan vara intresserade av. Tänk också på att ditt personliga varumärke finns i det du publicerar online och se till att dina flöden är respektabla, snygga och representerar den du är.

Skaffa fler erfarenheter

Du kan få ditt drömjobb utan att ha några erfarenheter. Men då ska du ha tur och vara väldigt duktig på det du gör. Det skadar inte om du utökar dina erfarenheter inom det område du vill jobba med. Det kan handla om att gå utbildningar som stärker din kompetens. Det behöver inte vara långa universitetsstudier utan det kan vara korta kurser du kan gå på distans. Ett annat tips för att få erfarenhet på ditt drömföretag är att praktisera. På så sätt får de veta vem du är och vad du går för.