När datorn är ditt kontor

Idag är det många som har datorn som arbetsplats, särskilt studenter och egenföretagare. Vad är viktigt att tänka på när din dator är ditt skrivbord?

Datorn som arbetsplats

Att ha datorn som arbetsplats ger en enorm frihet. Du kan bo och arbeta i London, Hestra eller Umeå, utan att det spelar någon roll. De flesta som har datorn som sin arbetsplats är egenföretagare som arbetar som konsulter, skribenter, med IT-lösningar, design eller bokföring. Idag finns det också digitala nomader, personer som inte ens har en egen bostad, utan reser jorden runt samtidigt som de arbetar.

Bra arbetsmiljö

För att du ska arbeta bra behöver du en bra dator. Även som student. Detsamma gäller uppkoppling. Köp en dator vars skärmstorlek passar ditt jobb. Tänk också på tangentbordet. Det är viktigt att ha ett skönt tangentbord som du trivs med. För att ta hand om din dator på bästa sätt bör du undvika att ha drycker precis bredvid datorn. Du förlorar många tusenlappar på att datorn går sönder, arbete förloras och du måste köpa en ny – även om du har försäkring. För att arbeta väl bör du ha särskilda arbetsmappar på ditt datorskrivbord. Blanda inte arbete och fritid. Den stora faran med att ha datorn som enda arbetsplats, är att du lätt börjar göra andra saker: Kollar Youtube, läser tidningssajter eller spelar spel. Ett tips är att göra en särskild användare som du använder när du arbetar. På den användare finns bara arbetsrelaterade program och mappar. Då blir det lättare att fokusera.