Kontoret hemma

Under många år har det funnits egenföretagare som med målmedvetenhet valt att forma sin verksamhet så den går att sköta på distans. Att jobba från andra sidan Atlanten ska fungera lika bra som att sitta hemma vid köksbordet. Allt kan ju skötas via datorn, mobiltelefonen och internetuppkopplingen.

Fokusera på det viktiga

Om du har egen verksamhet är du förmodligen riktigt bra på något som folk gärna vill ha hjälp med eller också säljer du något som folk vill köpa. Hantverkstjänster eller varor i en webbshop, konsulttimmar eller hushållsnära tjänster. Som entreprenör anpassar du dig kanske till efterfrågan. För att hitta kunder behöver du också vara något av en säljare och kunna sälja in dig själv på ett bra sätt, annars blir det tufft. Du kanske är jättebra på att skriva säljbrev eller bygga informativa webbsidor som rankar högt i Google. Då kan du förstås göra det även om det inte är din huvudsysselsättning. Känner du att det är lite jobbigt och mest tar en massa tid kanske det är bättre låta andra göra det som du själv inte riktigt trivs med för att frigöra tid till det du brinner för och tjänar pengar på.

Fakturor och ekonomi

Att fakturera utförda tjänster regelbundet är helt avgörande för lönsamheten. Minst lika viktigt är förstås att kunderna också betalar utan förseningar. Det kan ta ganska mycket tid att sköta det administrativa även i ett litet företag och precis som med hemsidor och marknadsföring är det här ett område som det kanske är klokare att lägga ut på andra aktörer. Det finns riktigt proffsiga företagstjänster som kan hjälpa till med det mesta. De kan hålla koll på fakturor och kundreskontra eller rentav inkasso och delgivning om du har kunder som inte sköter sig riktigt som förväntat. Just det här med inkassoärenden är det många företagare som verkligen drar sig för att göra själva. Då behövs folk som är proffs på just det.