Inred hemmakontoret

Det har nog aldrig varit vanligare än nu att inreda ett hemmakontor. Det finns en hel del att tänka på för att få till en bra arbetsplats i hemmet. Här kommer några tips och idéer för att lyckas.

Hitta rätt möbler

Oavsett om man är en person som älskar ordning och reda, eller om man rent av föredrar att ha det lite mer stökigt, kommer ett hemmakontor alltid må bäst av det förstnämnda. Anledningen är att man gärna vill hålla isär arbete och fritid, och det görs lättast om det är ordning på arbetsplatsen i hemmet. Att varje dag mötas av en städad arbetsyta gör att det är lättare att komma igång. Därför bör man hitta möbler som gör det lätt att hålla ordning. Ett höj- och sänkbart skrivbord är att föredra. I nödfall kan man ställa exempelvis en skärm på några stadiga böcker för att få den i rätt höjd då man sitter. En ordentlig kontorsstol, gärna med ergonomisk utformning gör att man undviker sittskador i rygg och nacke. Belysning är förstås viktigt, så man ska inte snåla med detta. Sådana saker man använder ofta bör placeras inom en armlängds avstånd så att man inte behöver gå fram och tillbaka. En växt även på arbetsplatsen sägs kunna ge lite extra energi.

Använd rätt verktyg

Oavsett om man är anställd eller driver egen firma är förstås en bra dator och skärm viktiga verktyg. Man bör alltid använda trådlösa apparater för att förhindra massor av sladdar som löper kors och tvärs. Detta blir extra viktigt om arbetsytan är liten. När det kommer till att sköta en hemsida är ett CMS-system, exempelvis WordPress, att föredra. Har man många kundkontakter är ett CRM-system viktigt. Ett annat smart smart sätt att nå många samtidigt är att använda ett sms verktyg där man kan göra enkla uppföljningar. För att inte arbeta på fritiden är det bra att ha en tydlig klocka att gå efter. En stor urtavla med tydliga visare kan göra det lättare att hålla arbetstiden utan att ständigt jobba över.

Upplägg för att jobba hemma

För att göra hemmakontoret så effektivt och bra som möjligt är det bra att följa vissa rutiner. Man kan undvika att arbeta i samma kläder som man vanligen har på sig hemma. Detta ger mer känslan av att ”gå till jobbet” och bidrar till att hålla isär familjeliv och arbetsliv. Det viktigaste när man arbetar hemifrån är att ta regelbundna pauser och även komma ut någon gång mitt på dagen. En kort promenad på 20 minuter kan göra underverk. När klockan är slagen för att arbetsdagen är över, kan det vara lätt att sitta kvar och ”bara fixa det sista”. Risken med en arbetsplats hemma är att man aldrig känner sig riktigt ledig. Då är det bra med tydliga gränser för när man jobbar och när man inte jobbar. Att inleda och avsluta arbetsdagen med en kort promenad, kan vara ett sätt att markera skillnaden mellan arbetsdag och privat egentid.