Eget hemmakontor

Vi har fortfarande en pandemi som härjar runt om i världen. Vaccineringen är igång men det kommer fortfarande att ta åtskilliga månader innan allt är tillbaka till det normala. För att minska smittspridningen av covid-19 har allt fler arbetsgivare låtit sina anställda arbeta hemifrån. I dagens digitala värld är det ofta inte något problem då det är enkelt att kommunicera med medarbetare och kunder även från sitt kontor där hemma. Faktum är att nu när många arbetsgivare blivit mer eller mindre tvingade att ha sina anställda arbetandes hemifrån, så kommer sannolikt en ny värld att öppnas för framtidens hemmaarbete.

 

För företagen finns det mycket pengar att spara om man kan ha sina anställda arbetandes hemifrån. Exempelvis kan man flytta till mindre kontor, vilket innebär lägre hyra, lägre el- och vattenräkningar med mera. Har du börjat arbeta mer och mer hemifrån? Kommer du även att göra det i framtiden? Då finns det en del saker du borde fixa för att få en optimal arbetsmiljö där hemma.

 

Viktigt att tänka på när man skapar sitt kontor i hemmet

 

Det finns många saker att tänka på om man ska göra plats för ett kontor där hemma. Man ska tänka på att man kanske kommer att ha dator, skrivare, kopiator och andra elektriska apparater på under 8 timmar om dagen. Det innebär en högre elförbrukning och större elkostnader. Se därför till att du jämför elavtal för att hålla kostnaderna nere, det är en enkel process som inte tar så lång tid men som kan spara dig en hel del pengar.

En annan viktig faktor är miljön. Ska man ha sitt hemmakontor på lång sikt så bör man se till att skapa en miljö som är lugn och skön och som helst ska ha en dörr så man kan stänga om sig, i synnerhet om man har familj. Man vill gärna slippa ha barnen inspringandes stup i kvarten då det gör att det blir svårt att hålla fokus och produktionsnivå uppe. Se även gärna till att ha bra belysning, ett stort fönster är aldrig fel så man inte sitter i en garderob eller liknande.

En tredje sak som är viktig om man ska ha ett permanent hemmakontor är möblerna. Skaffa gärna stängbara förvaringsmöbler till dina pärmar och andra arbetsdokument. Det blir mindre stressigt om allt sådant är synligt hela tiden. Man bör även skaffa ett bra skrivbord. Om man har möjlighet får det gärna vara höj- och sänkbart så man kan variera sittande och stående arbete vilket din kropp mår bra av. Sist, men absolut inte minst så ska man skaffa sig en bra och skön arbetsstol. Man spenderar trots allt stora delar av dagen i den och således bör man se till att den stöttar kroppen på rätt platser.

Har du ovanstående saker så kommer du sannolikt att ha ett kontor du trivs med och din produktion kommer att ligga på en hög och jämn nivå.