Att skapa ett miljövänligt kontor!

Att tänka miljövänligt blir allt mer vanligt och faktum är att det även har blivit trendigt! Som privatperson kan man göra mycket för att tänka på miljön, men även ett företag som har ett kontor, kan skapa ett helt miljövänligt kontor för en hållbar miljö.

Hur skapar man ett miljövänligt kontor?

Det första man bör tänka på med ett miljövänligt kontor är förbrukningsmaterial. Papper går åt i stora mängder och då är det smart att köpa in kopieringspapper med miljömärkning som PEFC (Pan European Forest Certification), FSC som står för (Forest Stewardship Council), Bra Miljöval och Svanenmärkt papper. Man ska även tänka på att källsortera allt från papper till plastmuggar, eller andra förpackningar som kan komma från lunchpaket eller annat. Man kan göra medvetna val genom att beställa endast kontorsmaterial från företag som säljer återvunna artiklar, samt välja till exempel pennor av återvunnen plast som har utbytbara stift. När man har ett kontor, kan behöva ta hand om dokumentering och avtal på papper. För att effektivisera arbetet och även skona miljön med mindre pappersanvändning, kan man med hjälp av https://precisely.se/sv/ signera avtal digitalt och få support med all form av digital dokumentering! Även inredningen bör vara miljövänligt utformad för att räknas som ett ”grönt kontor”.

Möbler och material för ett grönt kontor

När det kommer till möbelval, golv och annat, finns det många

bra tips hur man inreder hållbart och miljövänligt som fungerar på kontoret, men även i den egna hemmamiljön. Det finns idag många möbelföretag som säljer miljövänliga möbler. Till miljövänliga möbler kan räknas material som blivit över från en annan produktion, vilket minimerar slöseri av naturresurser. Att välja till exempel linoleumgolv till kontoret, är både slitstarkt men även gjort på miljövänlig linolja. Ett hållbart golv behöver man inte byta ut på länge och då skonar man både miljön och ekonomin. När det kommer till belysning, drar stora delar av belysningen en hel del el på ett kontor. Man ska gärna välja smarta LED-lampor som både har bättre ljus och dessutom håller mycket längre.

Välj grön el till kontoret!

El förbrukas i stora mängder på ett kontor genom lampor, datorer, skrivare, kaffebryggare, diskmaskin, kaffemaskin och mycket mer. Då är det extra viktigt som företag, att välja en elleverantör med grönare lösningar. Grön el är el som är producerad av endast förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och solenergi. Det finns många leverantörer av grön el som man kan välja. Några exempel på elbolag med miljövänlig el för företag är E.ON Energilösningar AB, Vattenfall AB, Telge Energi AB, Fortum Energy AB Godel i Sverige AB eller till exempel Vattenfall AB. Alla dessa elbolag har märkningen av Bra Miljöval och med det menas, att de alla uppfyller Bra Miljöval och dess hårda krav på hur elen produceras och har en minimal påverkan på miljön. Det finns en mängd andra bra elbolag som kan erbjuda el med Bra Miljövals märkning. Det viktigaste är att man som företag tar ställning till jordens framtida miljö och kanske kan inspirera andra företag att göra samma åtgärder.